Het vorig jaar failliet verklaarde Grand Theatre in Groningen komt met ingang van het theaterseizoen 2016-2017 weer op eigen benen te staan.

De exploitatie van het theater werd na het faillissement tijdelijk overgenomen door de Oosterpoort/Stadsschouwburg. Die organisatie trok nieuwe bezoekers naar de Grote Markt en zorgde ervoor dat de exploitatie binnen het begrote budget bleef.

De nieuwe stichting Grand Futura kan daardoor aankomende zomer met een schone lei beginnen. Om de aanloopkosten voor het nieuwe theaterseizoen te dekken, stelt de gemeente bovendien een eenmalige bijdrage van 79.000 euro beschikbaar, bovenop de exploitatiesubsidie voor de tweede helft van 2016.

Talentontwikkeling

Wethouder van Cultuur Paul de Rook zegt blij te zijn dat het Grand Theatre vanaf deze zomer weer op eigen kracht verder kan: “De overdracht voor het begin van het nieuwe theaterseizoen is het meest logisch. Bovendien maakt deze stap de weg vrij om van het Grand Theatre weer een beeldbepalende plek voor talentontwikkeling te maken.”

Met het aantreden van Grand Futura als exploitant krijgt het Grand Theatre een productiefunctie voor theatermakers en choreografen. Daarnaast wordt grand Futura onderdeel van Station Noord 2.0, een samenwerkingsverband voor talentontwikkeling in de podiumkunsten in Noord-Nederland.