De politie heeft vorige week in Groningen en Oude Pekela vijf mensen aangehouden die deel zouden uitmaken van een oplichtersbende.

De hoofdverdachte is een 30-jarige man uit Groningen, zo meldt de politie. Daarnaast zijn een 26-jarige vrouw uit Groningen en drie mannen van 29 tot 41 jaar uit Groningen en Oude Pekela aangehouden. Het vijftal wordt verdacht van oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Werkwijze

Volgens de politie deed de hoofdverdachte zich telefonisch voor als gerechtsdeurwaarder. Hij belde bedrijven met de mededeling dat er een rekening niet was betaald en dat deze na meerdere aanmaningen was opgelopen tot duizenden euro’s.

Wilden de ondernemers beslaglegging voorkomen, dan moesten zij het openstaande bedrag via een spoedoverboeking overmaken, aldus de Groningse oplichter. Hij begeleidde zijn slachtoffers vervolgens telefonisch bij het internetbankieren.

Kleinere bedrijven

Het binnengekomen geld werd weggesluisd naar de bankrekeningen van een aantal katvangers. Vervolgens haalde een mededader het geld zo snel mogelijk van deze rekeningen.

In totaal heeft de groep fraudeursvanaf vanaf mei vorig jaar op die manier zo’n 315.000 euro buitgemaakt. Vooral kleinere bedrijven waren het doelwit.

Lopend onderzoek

Het onderzoek is volgens de politie nog niet afgerond. Verwacht wordt dat er meer aanhoudingen zullen volgen.