Geen straf voor door politie neergeschoten Groninger

De 34-jarige Groninger die op 23 november 2014 door een arrestatieteam in zijn been werd geschoten nadat hij politieagenten had bedreigd, krijgt van de rechter geen straf opgelegd.

Volgens het Dagblad van het Noorden acht de rechter de man schuldig aan de bedreiging van drie agenten, maar is hij hiervoor al voldoende gestraft. Hij moest zich inmiddels twaalf keer laten opereren aan zijn been, dat hoogstwaarschijnlijk alsnog moet worden afgezet.

Poging tot zelfmoord

Politieagenten gingen destijds naar het huis van de Stadjer omdat hij aan familieleden had aangegeven zelfmoord te zullen plegen. De agenten troffen de man ernstig in de war aan. Hij had tweeduizend pillen ingenomen en een fles drank leeggedronken.

De man weigerde alle hulp en bedreigde de agenten met een kapotgeslagen fles en een nepvuurwapen. Anderhalf uur en enkele bussen pepperspray later was de verwarde Groninger nog steeds niet van plan zich over te geven.

Daarom werd een arrestatieteam ingeschakeld. Een lid van dat team schoot de man vervolgens in zijn been.

Kritiek op politie

Tijdens de behandeling van de bedreigingszaak bleek dat de politieman die het schot loste niet wordt vervolgd. Volgens het OM handelde hij correct.

De advocaat van de Groninger zet grote vraagtekens bij het handelen van de politie. Volgens hem had de politie een psychiater moeten inschakelen om de man tot bedaren te brengen, maar is dit niet gebeurt.

Hij noemt het daarnaast opmerkelijk dat agenten anderhalf uur lang geen noodzaak zagen hun wapen te trekken, maar dat het arrestatieteam vrijwel direct na binnenkomst zijn cliënt neerschoot.

De rechtbank schaarde zich tijdens de behandeling van de zaak voor een deel achter de kritiek van de advocaat. Gezien de toestand van de verdachte had er een hulpverlener moeten worden ingeschakeld voordat tot aanhouding werd overgegaan, aldus de rechter.

De advocaat van de man heeft al aangegeven een officiële klacht over het politiehandelen te willen indienen.

Lees meer over:
Tip de redactie