Het Centrum Veilig Wonen (CVW) wil kleine aardbevingsschades sneller herstellen. Uiteindelijk moet de aannemer al binnen vijf werkdagen na de melding aan de slag gaan.

Het CVW meldt vrijdag dat ze vanaf februari aan de slag gaan met het zogeheten ‘Versneld Herstel’.

Volgens het CVW komen kleine schades als stuc-, schilder- en metselwerk in aanmerking voor het snelle herstel. Dat zijn schades die vaak binnen één of twee dagen kunnen worden verholpen.

Vanaf nu moeten schade-experts snel ter plaatse zijn bij een melding om te kijken of de schade in aanmerking komt voor snel herstel. Als dat zo is en de bewoner wil meewerken, dan plant het CVW een erkende aannemer in. Voordeel is dat de bewoner snel van de schade af is.

Het CVW begint met de nieuwe aanpak om mogelijke discussies over vervolgschades te voorkomen. Ze hopen dat veel melders kiezen voor de nieuwe aanpak en niet meer het schadebedrag laten uitbetalen, zodat ze zelf een aannemer moeten regelen. In een aantal gevallen steken ze dan het geld in eigen zak en ontstaan er problemen als er opnieuw een beving is.

De nieuwe aanpak wordt eerst bij een beperkt aantal schades ingezet om te kijken hoe de werkwijze in de praktijk uitpakt.