Agent niet vervolgd voor neerschieten Stadjer

De politieagent die op 23 november 2014 een Groninger in zijn been schoot tijdens een arrestatie wordt niet vervolgd.

Dat meldt RTV Noord op basis van een rapport van de rijksrecherche dat vrijdag tijdens het proces van de neergeschoten man openbaar werd gemaakt.

De Stadjer deed destijds een zelfmoordpoging in zijn woning aan de Stationsstraat. Gealarmeerde agenten troffen de man ernstig in de war aan. Hij had tweeduizend pillen ingenomen en een fles drank leeggedronken.

De man weigerde alle hulp en bedreigde de agenten met een kapotgeslagen fles en een nepvuurwapen. Anderhalf uur en enkele bussen pepperspray later was de verwarde Groninger nog steeds niet van plan zich over te geven.

Arrestatieteam

Daarom werd een arrestatieteam ingeschakeld. Een lid van dat team schoot de man vervolgens in zijn been. Hierdoor raakte hij blijvend invalide. Ondanks tal van operaties zal zijn been waarschijnlijk worden afgezet.

Hij staat nu terecht voor de bedreiging van drie agenten. Justitie eist daarvoor een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen de man.

Kritiek op politie

De advocaat van de Groninger zet grote vraagtekens bij het handelen van de politie. Volgens hem had de politie een psychiater moeten inschakelen om de man tot bedaren te brengen, maar is dit niet gebeurt.

Hij noemt het daarnaast opmerkelijk dat agenten anderhalf uur lang geen noodzaak zagen hun wapen te trekken, maar dat het arrestatieteam vrijwel direct na binnenkomst zijn cliënt neerschoot.

De advocaat van de man overweegt een officiële klacht in te dienen over het handelen van de politie.

Lees meer over:
Tip de redactie