UMCG wil komende jaren fors vernieuwen

Het UMCG wordt de komende jaren fors verbouwd. Er wordt geïnvesteerd in een nieuw operatiecentrum, er komen nieuwe intensive care units en er zijn plannen voor een acute opnameafdeling.

Dat maakte het ziekenhuisbestuur dinsdag bekend tijdens een nieuwjaarsreceptie.

Volgens het UMCG-bestuur zijn de verbouwingen nodig om ook de komende jaren "innovatieve en excellente patiëntenzorg" te kunnen bieden.

Om de vernieuwingsslag mogelijk te maken, moet worden bezuinigd op de bedrijfsvoering, aldus bestuursvoorzitter Jos Aartsen. Volgens hem is dat een gevolg van het huidige zorgbeleid.

"Het huidige gezondheidszorgsysteem gaat uiteindelijk leiden tot een verpaupering van zorg", zo zegt de ziekenhuisbestuurder. "De zorguitgaven zijn weliswaar beteugeld, maar er is nauwelijks ruimte voor innovatie. Om onze ambities te realiseren, moeten we dus kritisch kijken naar de bedrijfsvoering en zo geld vrijmaken voor de vernieuwing van onze infrastructuur."

Besparingen

Het UMCG gaat daarom vier jaar lang 10 miljoen euro aan besparingen realiseren door onder andere kritisch te kijken naar inkoop, externe inhuur, standaardisatie van werkprocessen en een efficiëntere inzet van diagnostiek.

Ook komt de focus binnen het Groningse academische ziekenhuis te liggen op complexe zorg en wordt de basiszorg overgedragen aan andere partijen.

Lees meer over:
Tip de redactie