'Groningen Airport Eelde in problemen door oneerlijke concurrentie'

De financiële problemen bij Groningen Airport Eelde worden deels veroorzaakt door oneerlijke concurrentie. De luchthaven moet kosten betalen, die andere luchthavens bespaard blijven.

Dat stelt Lambert Zwiers, voorzitter van VNO-NCW/MKB Noord zaterdag in een interview op de Groninger Ondernemers Courant.

“Groningen Airport Eelde is bezig aan de weg omhoog. Dat de luchthaven het komend jaar moeilijk krijgt, heeft niets te maken met bezoekersaantallen. Maar wel met het feit dat Eelde plotseling een miljoen moet bijdragen aan kosten voor de verkeersleiding, net als Maastricht. Die kosten hoeven Rotterdam, Eindhoven en Lelystad niet te betalen, en dat is oneerlijke concurrentie. Er wordt met twee maten gemeten”, zegt Zwiers.

De aandeelhouders van de luchthaven willen kritisch kijken naar de toekomst van de luchthaven. Volgend jaar zou Eelde door de reserves heen zijn. Volgens Zwiers ontstaat er door de toenemende kostenposten voor luchtverkeersleiding echter een verkeerd beeld. “De populariteit van de luchthaven groeit namelijk”, zegt hij.

Financiële steun

Volgens Zwiers is er niets mis met het structureel financieel steunen van de luchthaven. Het openbaar vervoer krijgt overheidsgeld. Zo zit er steun op elk trein- en buskaartje. Dat is volgens Zwiers terecht en hij vraagt zich dan ook waarom een luchthaven wel self supporting moet zijn. “De regio heeft alle belang bij goede bereikbaarheid, ook vanuit de lucht. Mocht daar een einde aan komen, dan zal Groningen daar tot in lengte van jaren nadelen van ondervinden!”

Zwiers wijst tot slot op de steeds internationaler wordende economie in Groningen. Een luchthaven is voor die ontwikkelingen essentieel.

Lees meer over:
Tip de redactie