Het winterweer heeft Groningen helemaal lam gelegd. De ijzel zorgt ervoor dat het openbare leven voor een groot deel plat ligt.

Het openbaar vervoer rijdt niet of amper, automobilisten kunnen de weg niet op en dat zorgt ervoor dat scholen dicht zijn. Ook ziekenhuizen adviseren hun patiënten om thuis te blijven.

In de nacht van maandag op dinsdag trok een regenfront over de drie noordelijke provincies. Door de koude lucht veranderde dit in een spiegelgladde ijzellaag. Wegen zijn spekglad en het KNMI gaf dinsdagochtend een code rood uit. Dat zorgde dinsdagochtend voor tientallen ongelukken. Voor zover bekend zijn er geen ernstige ongevallen geweest.

Scholen

Veel scholen in Groningen, Winschoten, Veendam en Stadskanaal blijven dinsdag dicht. De Hanzehogeschool geeft ijzelvrij, terwijl de Rijksuniversiteit het rooster heeft aangepast.

De Veiligheidsregio laat in een reactie weten dat er voorlopig geen crisisberaad komt. Wel is besloten dat er in geval van brand sowieso dinsdagochtend standaard twee bluswagens aanrijden, in plaats van één.

Busvervoer

Er rijden tussen Groningen en Zwolle amper treinen en dit duurt tot ongeveer 12.00 uur, zoals het zich nu laat aanzien. Busmaatschappij Qbuzz liet dinsdag weten dat ze het busvervoer de hele dag plat leggen.

Het UMCG adviseert patiënten voor poliklinieken om thuis te blijven. Veel personeel kan het ziekenhuis lastig bereiken. Iedereen met dringende klachten wordt zo goed mogelijk wel geholpen. Het Martini Ziekenhuis blijft open. Geplande operaties kunnen gewoon doorgaan. Veel patiënten bellen afspraken voor de wel polikliniek af.

Huisvuil

De GGD heeft de afspraken voor dinsdagochtend geschrapt en consultatiebureaus blijven gesloten. Ook het huisvuil wordt niet opgehaald, terwijl ondergrondse containers niet geleegd worden. Ook grofvuil en kerstbomen worden niet ingezameld.

De gemeente Groningen heeft een beperkte dienstverlening, omdat veel medewerkers niet naar hun werk kunnen komen. De rechtbank heeft de zittingen geschrapt.

Sinds maandagavond strooide Rijkswaterstaat meer dan 1 miljoen kilo zout. Ook zette men een Firestorm in, die een warme zoutoplossing op het ijs spuit.