De meerderheid van de Groningers die een vergoeding krijgen voor bevingsschade aan hun woningen, laat zich contant uitbetalen. Het CVW wil gaan controleren of dit geld daadwerkelijk wordt besteed aan schadeherstel.

Dat zegt de directeur van het Centrum Veilig Wonen (CVW) Peter Kruyt in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Door de contante uitbetaling is niet goed te controleren of de schadevergoeding wel echt gebruikt is voor het herstel van aardbevingsschade, of dat de vergoeding aan andere zaken wordt besteed, aldus Kruyt.

Volgens de directeur van het CVW kan het niet zo zijn dat geld, dat bestemd is voor het herstel van onroerend goed in Groningen, voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Of dat vaak gebeurt is lastig te zeggen. Feit is wel dat momenteel 65 procent van de mensen die schadevergoeding krijgen dit geld op eigen rekening laat uitkeren, in plaats van op de rekening van een aannemer die de schade herstelt.

‘Ik vind het zorgelijk dat het percentage zo hoog is’, aldus Kruyt in het Dagblad van het Noorden. Volgens de CVW-directeur heeft hij zijn zorgen kenbaar gemaakt aan minister Kamp. Ook heeft hij voorgesteld dat er een wettelijke regeling komt voor herstelplicht, zodat huiseigenaren verplicht zijn om het geld aan het herstel van hun woning te besteden.

Daarnaast overweegt het CVW volgend jaar na het uitbetalen van schadevergoeding te gaan controleren of de schade ook daadwerkelijk is hersteld.