Van Kerstwandelingen tot een bezoekje aan het Groninger Museum. Tijdens de kerstdagen is er in Groningen van alles te doen. En dus hoef je niet drie dagen lang naast de kerstboom te zitten.

De Groningse redactie van Nu.nl zet speciaal voor de kerstdagen een aantal uitgaanstips op een rijtje. Zo weet je precies waar je heen kunt voor een frisse neus, het opzoeken van een ultiem kerstsfeertje of het juist ontvluchten van het zoveelste diner.

Moving Mesdag – Zaterdag en zondag

Moving Mesdag is een unieke blik op het kunstwerk Panorama Mesdag. Het vormt een visuele reis van zes minuten door vier jaargetijden en vierentwintig uren van de dag. Moving Mesdag wordt vertoond op 14 speciale curved schermen van Samsung. Samen vormen zij een perfecte cirkel die in een speciaal hiervoor ontworpen ‘dome’ wordt geplaatst. Het is een betoverende reis door het Scheveningen van 1880. De dome staat op het Waagplein en je kunt er dit weekend, behalve op eerste kerstdag, terecht.

Een bezoekje aan het Groninger Museum – Het hele weekend

Het Groninger Museum is de komende dagen ‘gewoon’ open. Je kunt er natuurlijk terecht voor de tentoonstelling ‘David Bowie is’, hoewel het handig is om te reserveren. Maar naast Bowie valt er ook te genieten van het Joris Laarman Lab. Meubels gegenereerd door slimme algoritmes, een levende lampenkap van genetisch gemodificeerde cellen met het lichtgevende gen van een vuurvliegje, de eerste open source 3d te printen stoel ter wereld. Dit zijn maar een paar voorbeelden van het wonderbaarlijke werk van ontwerper/uitvinder/ kunstenaar Joris Laarman: een van de opvallendste ontwerpers van dit moment.

Kerstplaza – Het hele weekend

Kerstplaza Groningen is al 32 jaar de grootste overdekte winterkermis van Nederland. Tien dagen lang is MartiniPlaza een enorme pretfabriek. Er zijn kermisattracties, shows en marktkramen. Op de kerstkermis betaal je anders dan op een gewone kermis. Er is één entreeprijs; de toegangskaart geeft recht op één gratis bezoek aan alle attracties en shows.Wie vaker wil, kan heel goedkoop een Herhalingskaart aanschaffen, waarmee je nogmaals van alle attracties gebruik kan maken. Kerstplaza is ook tijdens de kerstdagen open.

Een filmpje pakken in de bioscoop – Het hele weekend

Wil je je gewoon even lekker afzonderen? Of staat er op één van de kerstdagen niets op het programma? Dan is het misschien lekker om een bezoekje te brengen aan één van de Groningse bioscopen. Zowel Pathé als Wolff draaien dit weekend hun blockbusters als Star Wars, Spectre, Mannenharten 2, Snoopy en The Hunger Games. En dat is lekker uitbuiken.

Kerstwandeling door Groningen – Tweede kerstdag (zaterdag)

De Stichting Oude Groninger Kerken organiseert op tweede kerstdag een kerstwandeling door de stad Groningen. Het thema van de wandeling is dit jaar: ‘Geloven in het geheim – Schuilkerken in Groningen’. Tijdens de stadswandeling is er extra aandacht voor (verdwenen) schuilkerken. Gidsen vertellen honderduit. Bovendien kun je na de wandeling, die om twee uur begint, aanschuiven bij een kerstconcert van het Barokensemble, Blokfluitensemble en Vocaal Ensemble van de Muziekschool (VRIJDAG).