Het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant drukken donderdag extra kranten vanwege de populaire kerstpuzzel van Dr. Denker. Die zorgt voor de verkoop van tienduizenden extra edities.

Dat melden beide kranten woensdag.

Fanatieke puzzelaars kijken soms een heel jaar uit naar de kerstpuzzel, waarbij ze tientallen cryptogrammen en rebussen moeten oplossen. Hele families storten zich op de plaatjes en niet zelden hebben ze er de hele kerst voor nodig om de oplossingen te vinden.

De kerstpuzzel wordt elk jaar de dag voor kerst in de krant afgedrukt. Het Dagblad van het Noorden verkoopt jaarlijks zo’n twintigduizend extra kranten. Sinds twee jaar staat de puzzel ook in de Leeuwarder Courant. Daar neemt de populariteit ook toe.

Wie de puzzel elk jaar weer maakt, is een groot mysterie. 'Dr. Denker' wil geheim blijven. In het Dagblad van het Noorden geeft hij of zij een eenmalig interview, waarbij het puzzelgenie laat weten te balen van internetsites waarop de antwoorden van de puzzels al snel komen te staan. "Het is niet eerlijk voor de mensen die hun oplossingen opsturen en alles hebben opgelost, terwijl anderen op zo’n website kijken", aldus Dr. Denker.

De kerstpuzzel kent ongeveer 25 prijswinnaars die geldbedragen kunnen winnen.