Milieugroepen naar rechter om kwiklozingen

Vijf milieuorganisaties stappen naar de rechter omdat ze vinden dat de kolencentrale van RWE in Groningen veel te veel kwik uitstoot. 

Natuur & Milieu, MOB Nijmegen, Greenpeace, de Waddenvereniging en de Milieufederatie Groningen hebben eerst bezwaar aangetekend bij de provincie Groningen tegen de vergunning, maar dat had niet het gewenste resultaat. Nu gaan ze in beroep bij de bestuursrechter, aldus een woordvoerder van Natuur & Milieu.

Vergunning

De kolencentrale in de Eemshaven mag volgens de organisaties nu 95 kilo kwik per jaar uitstoten. "Dat is extreem veel, zelfs in vergelijking met de oude kolencentrales die nu dichtgaan." Volgens de woordvoerder is de vergunning gebaseerd op richtlijnen uit 2007, die nu 'volkomen achterhaald' zijn.

"Sinds 2010 geldt de verplichting dat stoffen als kwik niet mogen vrijkomen in de lucht. De centrale moet gewoon kolen gaan inkopen die minder kwik bevatten." Volgens Natuur& Milieu kan RWE de uitstoot van kwik ,,direct al met een factor drie tot vier verminderen."

Giftig

Kwik is erg giftig en komt via vissen en schelpdieren terecht in zeehonden en mensen, aldus Natuur & Milieu. Verder komen bij de verbranding onder meer stikstofdioxide, CO2 en fijnstof vrij.

"In een fossielvrije wereld, waartoe in Parijs is besloten, is geen plaats meer voor kolencentrales en dus al helemaal niet voor kolencentrales die de meest giftige kolen met hoge kwikgehaltes verbranden."

Lees meer over:
Tip de redactie