Het Bevrijdingsfestival in Groningen moet bij de volgende editie bezuinigen omdat ze het afgelopen jaar een slechte omzet hebben gedraaid.

Dat meldt RTV Noord maandag.

Mede dankzij het slechte weer viel de omzet 50.000 euro lager uit dan begroot. Het festival moest in de middag bezoekers afraden om naar het festivalterrein te komen en dat zorgde ervoor dat er flink minder eten en drinken werd verkocht.

Het Bevrijdingsfestival draait op een begroting van ongeveer 500.000 euro. Ze zijn voor zo’n 80 procent afhankelijk van inkomsten uit de horeca. Het mislopen van 50.000 euro aan omzet is dan ook een strop van zo’n tien procent. “Dat moet je niet tweemaal op rij hebben”, aldus organisator Diederik van der Meide op RTV Noord.

Het festival gaat kijken of ze komende jaar kunnen bezuinigen. Ze doen dat het liefste niet op de programmering. Het festival wil fondsen aanschrijven om te kijken of ze extra geld kunnen krijgen.

Groningen is volgend jaar de officiële startlocatie van de landelijke bevrijdingsfestivals. Premier Mark Rutte komt daarom ook naar het festival.