De Groningse Commissaris van de Koning, Max van den Berg, wil dat minister Kamp de gaswinning in Groningen terugbrengt naar 20 miljard kuub per jaar.

Dat zegt Van den Berg in een interview met het NRC.

De commissaris vindt verder dat de technocratische aanpak van het kabinet een enorme minachting is voor de Groningers. Zo hebben gedupeerden met meer dan 1000 euro schade  straks geen recht meer op duurzame maatregelen, zoals gratis zonnepanelen.

“Men stopt vanuit de gedachte: eigenlijk hebben we jullie verwend”, zegt Van den Berg. “Dat pikken Groningers niet. Men speelt met onze veiligheid en de gaswinning loopt gevaar.”

Volgens Van den Berg wordt het tijd dat het kabinet de gasbevingsellende van de Groningers royaal gaat erkennen. Het verder dichtdraaien van de gaskraan met 40 procent naar een maximum van 20 miljard kuub is daarin heel belangrijk. Dat zou volgens de commissaris ook precies wat het Staatstoezicht op de Mijnen in het laatste advies schreef.

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

In 60 seconden: De gaswinning in Groningen
In 60 seconden: De gaswinning in Groningen

Animatie door in60seconds.nl

Financiële strop

Minister Kamp mag volgend jaar maximaal 27 miljard kuub gas winnen. Eerder nog wilde Kamp jaarlijks 33 miljard kuub winnen.

Het verder terugdraaien van de gaskraan zou voor de Staatskas een financiële strop van 2,2 miljard euro betekenen. Het zorgt volgens Van den Berg wel voor extra veiligheid en het kopen van tijd om huizen en gebouwen te versterken.