Verkeerswethouder Paul de Rook en waarnemend nachtburgemeester Chris Garrit gaan fietslampjes uitdelen aan fietsers die geen licht hebben. De actie maakt deel uit van de campagne ‘Fiets verlicht’, die fietsers moet attenderen op hun zichtbaarheid.

Dat meldt de provincie Groningen.

Volgens de provincie wordt er zowel in de stad als provincie veel gefietst; de stad telt zelfs twee fietspaden die in de top 10 staan van drukste fietspaden van het land. Veel fietsers hebben echter vaak niet door dat ze zo slecht te zien zijn dat ze een gevaar vormen voor zichzelf en hun medeweggebruikers, zegt de provincie.

Op verschillende plekken in de binnenstad worden fietsers komende tijd aangesproken door de waarnemend nachtburgemeester, de wethouder of mensen van het promotieteam van Verkeerswijzer Groningen. Als hun fietsverlichting niet in orde is, krijgen ze een lampje.

Op tachtig fietspaden in de hele provincie worden fietsers er met milieuvriendelijke graffiti op gewezen dat ze goed verlicht moeten zijn. Op weekmarkten is straattheater en basisscholen voeren fietsverlichtingsacties uit. De politie gaat ook nog op verschillende plaatsen in de provincie extra controleren op fietsverlichting.