Het aantal buitenlandse kenniswerkers in Groningen stijgt sneller dan in andere delen van het land.

Dat blijkt uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken, de Belastingdienst en verschillende Nederlandse expatcentra.

In Groningen zet die internationalisering flink door, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. Zo is bij de Rijksuniversiteit van alle nieuwe werknemers zo’n 40 procent afkomstig uit het buitenland. De verwachting is dat dit doorgroeit naar 50 procent.

Arbeidsmarkt

De gemeente Groningen ziet in de groei nadrukkelijke kansen voor het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen om meer te profiteren van de buitenlandse kenniswerkers. Al deze nieuwkomers kunnen bijdragen aan de arbeidsmarkt, inkomsten en bezoek aan culturele voorzieningen, aldus het gemeentebestuur.

Tegelijkertijd wil de stad ook meer aandacht gaan besteden aan het oplossen van taalbarrières en het beter vindbaar maken van gemeentelijke diensten. Samen met onderwijsinstellingen wordt gekeken hoe dat kan worden opgelost in een nieuw welkomstbeleid.

De gemeente Groningen heeft al het International Welcome Center North, waar expats en buitenlandse kenniswerkers terecht kunnen voor documenten en vragen. Zo worden ze bijvoorbeeld geholpen met werkvergunningen en het vinden van woonruimte.