De supportersvereniging van FC Groningen wil dat de restricties rond de kaartverkoop voor de uitwedstrijd tegen Marseille worden ingetrokken.

Dat schrijft de vereniging in een brandbrief aan de UEFA, Olympique Marseille en de politie van Marseille.

Uit angst voor ongeregeldheden gaf de politie van Marseille aan mogelijk geen supporters van FC Groningen toe te laten bij de wedstrijd in de Franse havenstad op 26 september.

De club uit Groningen heeft de verkoop van kaarten voor de wedstrijd voorlopig daarom opgeschort en schakelde de UEFA in. De Europese voetbalbond stuurde daarop afgelopen donderdag zijn hoofd beveiliging naar Marseille voor een overleg met de lokale overheid, de politie en Olympique.  

De uitslag van dat overleg was dat slechts 500 Groningen-supporters bij de wedstrijd zouden worden toegelaten. Zij moeten met georganiseerd vervoer rechtstreeks van en naar het stadion vervoerd moeten worden.

'Onacceptabel'

Voor de Groningse supportersvereniging is deze afspraak onacceptabel. Het supportersorgaan wijst er op dat enkele honderden supporters al reizen en overnachtingen in Marseille hebben geboekt. Indien zij met georganiseerd vervoer rechtstreeks van en naar het stadion worden vervoerd, zouden zij het geld dat zij hiervoor hebben betaald kwijt zijn.

Daarnaast wijst de vereniging er in zijn brandbrief op dat de bezoekende club bij een Europa League-duel recht heeft op 5 procent van het totale aantal kaarten. Dat zou betekenen dat Groningen 3500 kaarten tegemoet kan zien.

'Outstanding safety record'

Volgens de supportersvereniging is de angst voor FC Groningen-supporters bovendien ongegrond. In de brief wordt gewezen op het ‘outstanding safety record’ van de Groningse Fans. Bij geen van de Europese wedstrijden van FC Groningen in de laatste jaren deden zich grote ongeregeldheden voor, aldus de vereniging.      

Mochten de Franse autoriteiten bij hun besluit blijven, dan overweegt de supportersvereniging een claim in te dienen om de kosten die leden kwijt zijn aan boekingen terug te eisen.