Volgens FC Groningen-coach Erwin van de Looi heeft zijn team “de harde lessen van Europees voetbal om de oren gekregen”.

Dat zegt de trainer daags na de nederlaag tegen Slovan Liberec in de Europa League.

FC Groningen scoorde slechts eenmaal en behaalde maar één punt in de eerste vier poulewedstrijden van de Europa League. De laatste twee wedstrijden zijn daardoor voor des keizers baard, Europees overwinteren is na de nederlaag van donderdag in eigen stadion niet meer mogelijk.

“We hadden op meer gehoopt dat één punt uit de eerste vier wedstrijden”, aldus Van de Looi op de website van zijn club. “In de afgelopen drie wedstrijden zijn we afgestraft op kleine dingen. De momenten waren er om het af te maken en aan de andere kant kregen we het deksel op de neus. We hebben de harde lessen van Europees voetbal om de oren gekregen. Het is nu zaak in de competitie onze rug te rechten.”

Slovan Liberec

Wat betreft de wedstrijd van donderdag geeft Van de Looi aan vooral ontevreden te zijn over het spel van zijn ploeg in de tweede helft. “In de tweede helft hebben we te weinig geprobeerd te voetballen”, aldus de trainer. “Het werd een omschakelwedstrijd met veel heen en weer rennen. En als de ruimtes groot worden, is Slovan met het vele loopvermogen juist in het voordeel.”

Over de prestatie van zijn team in eerste helft was de trainer beter te spreken. “We waren in de eerste helft aan elkaar gewaagd. Voorin hadden we echter moeite het verschil te maken. Wel vond ik dat we de bovenliggende partij waren en de formatie goed voor elkaar hadden. Liberec was juist weer sterker als wij balverlies leden.”

Uiteindelijk brak een verdedigingsfout bij een corner de Groningers op. “Het belangrijkste moment was het moment dat zij opeens een man meer voor de goal hadden bij een corner”, aldus Van de Looi.

'Alles of niks'

Na de goal van de Tsjechen probeerde Van de Looi naar eigen zeggen ‘alles of niks’ te gaan spelen door back Hans Hateboer in te brengen op de spitspositie. “Hans heeft dat vroeger vaak gedaan en kan oorlog maken in de zestien meter.” Het bleef echter zonder resultaat. “Over het geheel van de wedstrijd hebben we helaas te weinig afgedwongen”, zo realiseert de coach van de Groningers zich.