Leerlingen van groep 6,7 en 8 van Groningse basisscholen hebben voor de ‘E-waste race’ in totaal ruim 13.000 elektrische apparaten ingezameld. Groep 6 van de Heerdstee won de wedstrijd. Die klas zamelde 3481 apparaten in en was daarmee de winnaar.

Aan de wedstrijd deden verschillende Groningse scholen mee, waaronder de Brederoschool, de Borgmanschool, de Joseph Haydnschool, de Groningse Schoolvereniging, de Heerdstee en de Tamarisk. Leerlingen van deze scholieren hebben afgelopen weken zoveel mogelijk apparaten ingezameld. Buurtbewoners konden hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspersen en dvd-spelers, kwamen ophalen.

Het apart  inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt. Zo komen schadelijke stoffen niet in het milieu en worden schaarse grondstoffen opnieuw ingezet. De wedstrijd was dan ook bedoeld om Groningers te stimuleren hun oude apparaten niet zomaar bij het vuil te gooien.

De Groningse E-waste race was een initiatief van afvalverwerker Virol in samenwerking met Weee Nederland. Samen met de gemeente Groningen zorgen zij ervoor dat ingezamelde E-waste bij recyclers terecht komt.