Meer aardbevingsschade in stad Groningen

Het aantal meldingen van aardbevingsschade uit de stad Groningen is toegenomen. Tot nu toe hebben 6700 stad-Groningse huizenbezitters schade gemeld. In juli lag dat aantal nog op 4700.

Dat meldt RTV Noord.

De meeste meldingen van schade komen uit de oostkant van de stad, zoals de wijken Beijum en Lewenborg en de dorpen Engelbert en Middelbert. Opvallend is dat vooral steeds meer eigenaren van nieuwbouwwoningen bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) melding maken van schade.

De stijging van het aantal meldingen heeft volgens burgemeester Peter den Oudsten mogelijk te maken met het feit dat mensen nu pas bekend raken met aardbevingsschade. Ook is de schade niet altijd direct waarneembaar, stelt hij.

Tot nu toe zijn 1797 van de schademeldingen uit Groningen afgewezen. In de zomer lag dit aantal nog op 434. In vergelijking met de rest van het aardbevingsgebied worden er in Groningen relatief veel schades niet erkend als aardbevingsschade.  Dit komt mogelijk doordat de stad aan de rand van het aardbevingsgebied ligt.

Het CVW heeft wel een inhaalslag gemaakt bij het afhandelen van de meldingen. In de zomer wachtten 1500 Groningers nog op een aanbod, nu zijn dat er 975. Dat zijn een stuk minder dan in de zomer, maar nog niet genoeg, zegt de gemeente, die vindt dat er meer haast gemaakt moet worden met de afhandeling.

Ook vindt de gemeente dat er een uitbreiding moet komen van de waardevermeerderingsregeling. Dat houdt in dat huiseigenaren met meer dan 1000 euro schade, aanspraak kunnen maken op een bedrag van 4000 euro, te besteden aan energiebesparende maatregelen. Die regeling geldt nog niet voor Groningers.

Lees meer over:
Tip de redactie