Minister Plasterk pleit voor vrouwelijke commissaris van de koning

Minister Plasterk heeft woensdag vrouwen opgeroepen om te solliciteren als commissaris van de koning in Groningen. De minister pleit voor meer vrouwelijke commissarissen.

Dat meldt RTV Noord woensdag.

De huidige Groningse commissaris, Max van den Berg, houdt het in april 2016 voor gezien. Woensdag was Plasterk in de Provinciale Staten van Groningen tijdens een buitengewone Statenvergadering. Daar werd de profielschets voor een nieuwe commissaris vastgesteld.

Tijdens de vergadering zei Plasterk dat er in Nederland maar één vrouwelijke commissaris is en dat het er wel wat meer morgen zijn. Sandra Beckerman (SP) begreep die oproep, maar vindt het belangrijker dat Groningen een echt boegbeeld krijgt.

Volledig inzetten voor Groningen

Beckerman is voorzitter van de vertrouwenscommissie die zoekt naar iemand die zich volledig inzet voor Groningen en de aardbevingsproblematiek. De nieuwe commissaris moet bij voorkeur geen betaalde of onbetaalde nevenfuncties hebben.

De schets verschijnt deze week in de Staatscourant. Kandidaten kunnen tot 19 november solliciteren. Uit die groep kiest Plasterk een aantal kandidaten en die mogen met de vertrouwenscommissie in gesprek. Uiteindelijk kiest Provinciale Staten op 19 februari een nieuwe commissaris uit de laatste twee kandidaten.

Lees meer over:
Tip de redactie