De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) ziet de zwaardere aardbeving van 3,1 bij Hellum van woensdagavond als een 'wake-upcall' voor de politiek in Den Haag. "Dit soort zwaardere bevingen zijn voor ons onacceptabel", zegt hij donderdagochtend.

Bevingen in Groningen zijn het gevolg van gaswinning door de Nederlandse Aardoliemaatschappij NAM.

De provincie Groningen wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid dan minister Kamp nu al doet. "We zeggen dat niet voor niets", zegt Eikenaar. "Deze beving bewijst de noodzaak. Je schrikt enorm als je zo'n beving meemaakt. Het zorgt voor angst onder de mensen hier."

"De inwoners van Groningen willen rustig en veilig wonen. We moeten natuurlijk snel huizen verstevigen. Maar als we de veiligheid echt willen garanderen, dan is er maar één oplossing: de gaskraan moet verder dicht. Zolang dat niet gebeurt, houden we dit soort bevingen. We hopen opnieuw dat ze dat nu ook inzien in Den Haag", aldus de gedeputeerde.

De provincie gaat de nieuwe beving niet formeel bespreken met de minister. "De Raad van State doet binnenkort uitspraak over het gasbesluit van minister Kamp. We wachten dat eerst af en hopen dat die gunstig uitvalt voor de Groningers.”