De stad en provincie Groningen staan dit weekend in het teken van de GRoninger Researchers’ Night, de Nacht van de Mode en de Tocht om de Noord.

Dat blijkt uit een rondgang op de website uit.groningen.nl.

De Groningse redactie van Nu.nl zet wekelijks een aantal uitgaanstips op een rijtje. En elke keer blijkt maar weer dat er in Stad en Ommeland genoeg te doen is. Zo ook dit weekend.

GRoninger Researchers’Night – Vrijdag

Het Fablab organiseert vrijdagavond de eerste editie van de GRoninger Researchers’Night (GRRN): een nieuw interactieve festival over onderzoeken, ontwerpen en ondernemen. Vernieuwende wetenschap en techniek worden samen gebracht. Met het thema ‘Power of Play’ word je als toeschouwer deze avond zelf onderzoeker.  Robots die de wereld overnemen, drones, een nieuw orgaan uit de 3D printer. Nieuwe technologie is veelbelovend, verwarrend en ver weg. Of niet? Beleef het tijdens GRRN op verschillende locaties in de stad.

Nacht van de Mode – Zaterdag en zondag

Op zaterdag 26 september begint de Nacht van de Mode. Bijna alle modewinkels zetten hun deuren tot 22.00 uur ’s avonds open en heten je op een gastvrije manier welkom. Op meerdere plekken in de stad komen stijlpunten met pop-up modeshows, mode-adviseurs, kappers, visagisten en barbiers. Bastiaan van Schaik geeft stylingadvies en Maik de Boer reikt de prijs Best Geklede Groninger 2015 uit tijdens de grote modeshow in de Der Aa-kerk. Maar er zijn ook hangouts voor mannen en afterparties op verschillende locaties. Op zondag verandert de Grote Markt in Klein Berlijn: een vintage walhalla.

Tocht om de Noord – Zaterdag en zondag

Een wandelfestival van ‘Lauwerszee tot Dollard tou’ en ‘van Drenthe tot aan ’t Wad’: dat is de Tocht om de Noord. De wandeltocht volgt dit jaar de tweede regel van het Groningse volkslied. De wandeltocht gaat dus van zuid naar noord. Rode draad is dit jaar het Groningse orgel. Tijdens de Tocht om de Noord van 2015 gaan de wandelaars veel van deze bijzondere orgels, soorten van muziek en geluid uit Groningen tegenkomen. De tocht neemt twee dagen in beslag.

De Nacht van Electra – Zaterdag en zondag

De zesde editie van het éénnachtsfestival De Nacht van Electra staat geheel in het teken van de totale maansverduistering die plaats zal vinden in de nacht van 27 op 28 september 2015. Het Nationaal Park Lauwersmeer in het Waddengebied op de grens van Friesland en Groningen is een van de weinige gebieden in Nederland waar de hemel 's nachts nog echt donker is. De totale maansverduistering vormt een mooie aanleiding voor de Nacht van Electra om de uitzonderlijke kwaliteiten van het gebied onder de aandacht te brengen. Als het onbewolkt is, kun je de maansverduistering perfect zien. Maar er is nog veel meer te doen.

Rosanne Philippens speelt Mozart – Zaterdag

Het NNO speelt zaterdagavond in De Oosterpoort samen met de jonge violiste Rosanne Philippens. In 2009 won ze het Nationaal Vioolconcours Oskar Back en in 2014 het Internationale Vioolconcours in Freiburg. Bij het NNO speelt Rosanne het ‘Vijfde vioolconcert’: het zogeheten ‘Turkse Concert’, van Mozart. Na de pauze kunt u genieten van de ‘Tweede symfonie’ van Rachmaninov. De melodieën uit dit kleurrijke werk staan bekend als de allermooiste uit het laatromantische symfonische repertoire. Het concert staat onder leiding van Michel Tabachnik.

Open Dag Donar – Zondag

Vorig jaar werd de Groningse basketbaltrots nog tweede van Nederland. Dit jaar liggen de ambities andermaal hoog. Donar wil prijzen winnen. De fans krijgen op de Open Dag in MartiniPlaza een voorproefje van het nieuwe team. Er is een basketbalclinic voor kinderen, een Forum met het bestuur, de coach en aanvoerder Ross Bekkering, een grootse spelerspresentatie en een oefenwedstrijd. Donar neemt het vanaf 16:00 uur op tegen Basketball Braunschweig. De Open Dag is gratis.