De Groningse burgemeester Peter den Oudsten en de politie waren vorige week donderdag verrast door de komst van de harde kern van de Franse voetbalclub Olympique Marseille voor het Europa League-duel tegen FC Groningen. 

Dat liet Den Oudsten woensdag weten tijdens een spoeddebat over ongeregeldheden voor die wedstrijd.

Tussen de autoriteiten in Groningen en Marseille is voorafgaand aan de wedstrijd veel contact geweest. Volgens de Fransen zouden er geen supporters van de harde kern komen, maar wel zo’n honderd tot tweehonderd supporters die extra aandacht verdienden.

''We moeten er dan van uit kunnen gaan dat die informatie klopt”, aldus Den Oudsten.

Harde kern

Volgens de politie kwam uiteindelijk toch een groot aantal leden van de harde kern naar Groningen, van wie sommigen een stadionverbod hebben. Daarop is de fanzone in het centrum van Groningen eerder opengegaan en werd de mobiele eenheid in paraatheid gebracht. Een noodverordening lag al klaar.

De supporters van Marseille wisten in een kort moment uit te breken en gooiden met terrasstoelen en glaswerk naar omstanders. ''De politie reageerde te laat, maar heeft uiteindelijk goed opgetreden door de supporters snel terug te dringen”, aldus de burgemeester.

Twee supporters werden aangehouden. Er is besloten niet meer arrestaties te verrichten, om de situatie niet te laten escaleren. ''We hebben de Franse autoriteiten bewijsstukken aangeleverd en we gaan ervan uit dat ze aanhoudingen gaan verrichten”, zegt Den Oudsten.

Fanzone

Den Oudsten koos voor een fanzone in het centrum, omdat het lastig is fans te weren uit de binnenstad en hij Groningen ziet als een stad die zich openstelt voor goedwillende supporters. Hij beloofde de gemeenteraad in het vervolg beter te overleggen met ondernemers rond een eventuele fanzone. Dat gebeurde nu te laat en slecht.

Het CDA en Student & Stad in de gemeenteraad laakten Den Oudsten verder om een uitspraak dat dergelijke ongeregeldheden ''all in the game zijn”. ''Ik heb bedoeld dat als je evenementen organiseert waarbij duizenden mensen komen, dat het dan onmogelijk is om alle risico’s in te dammen”, zegt Den Oudsten.