De stad Groningen krijgt op korte termijn een noodopvang voor 500 vluchtelingen die nog niet terecht kunnen in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Dat heeft burgemeester Den Oudsten vrijdag gezegd op Radio Noord.

De burgemeester laat weten binnen nu en ongeveer tien dagen een locatie aan te willen wijzen. De gemeente heeft een aantal mogelijke locaties op het oog, maar wil niet zeggen welke. Ook willen ze dat eerst met omwonenden communiceren. Den Oudsten denkt wel dat er een geschikte locatie bij zit om alle 500 vluchtelingen op één plek op te vangen.

Er is een groot tekort aan opvangplekken. De noodopvang in Ter Apel is vol en er zijn ook al noodopvangplekken gecreëerd in de IJsselhallen in Zwolle en de TT Hall in Assen. Ook Groningen is nu gevraagd om extra capaciteit. De vluchtelingen blijven een aantal dagen en weken in zo’n opvang, voordat hun asielprocedure kan starten.

Groningen zoekt daarnaast nog naar een locatie waar ongeveer 1200 asielzoekers langere tijd kunnen wonen, voordat ze meer duidelijkheid krijgen of ze in Nederland mogen blijven. Voor die zoektocht neemt Den Oudsten nog één tot twee maanden de tijd.

Burgemeester Den Oudsten zei op Radio Noord dat hij er vanuit gaat dat de Groningse samenleving niet zal protesteren tegen de komst van de vluchtelingen. Ook de gemeenteraad staat er positief tegenover.