De leiding van het Groningse culturele festival Noorderzon gaat toch aangifte doen tegen twee mannen die vorige week vrijdag een medewerker bedreigden omdat ze een tentoongesteld kunstwerk ongepast vonden.

Dat meldt de festivalorganisatie.

De mannen wilden de sculptuur ‘Toys in the Attic’ van kunstenares Harma Heikens in brand steken. Een medewerker van Noorderzon die dit probeerde te voorkomen, kreeg ernstige bedreigingen naar zijn hoofd geslingerd.

Eerder gaf aan Noorderzon geen aangifte te willen doen tegen het tweetal. Na een gesprek met burgemeester Peter den Oudsten is woensdag alsnog besloten de politie in te schakelen.

Het beeld van Heikens is inmiddels al niet meer zichtbaar op Noorderzon. In eerste instantie besloot Noorderzon het kunstwerk niet langer in de openbaarheid tentoon te stellen, omdat dit mogelijk tot dreiging voor het personeel zou kunnen leiden.

De kunstenares en de stichting SIGN, die verantwoordelijk is voor een deel van de kunst op Noorderzon, waren het niet eens met dit besluit en trokken zowel het gewraakte beeld als de andere kunst van de stichting terug van het festival.