Ervaren hoe een aardbeving voelt in de Der Aa-Kerk

Bezoekers van de Der Aa-Kerk in Groningen kunnen deze zomer ervaren hoe het voelt om een aardbeving mee te maken.

In de Der Aa-Kerk is nog tot en met 23 augustus een tentoonstelling te zien van beeldend kunstenaar en ontwerper Henk Stallinga. De tentoonstelling bestaat uit een serie installaties die later dit jaar in Japan te zien zijn, maar eerst nog door de Der Aa-kerk naar Groningen zijn gehaald. En dat is bijzonder, want sommige werken zijn nog niet eerder aan het publiek vertoond.

Een van de meest opvallende werken, is de installatie Earthquake Monument. Deze installatie bestaat uit een hoge, ronde ruimte. Aan de muren zijn vijfhonderd klokken bevestigd die subtiel bewegen. Door de bewegingen van de klokken lijkt de omgeving te deinen. Omsingeld door deze bewegende klokken ervaart de bezoeker bijna hoe het is om een aardbeving mee te maken. Studio Stallinga spreekt van een ‘vervreemdende, desoriënterende gewaarwording’.

Ook de lichtsculptuur Chain Reaction maakt deel uit van de expositie. Dit is een reusachtige lichtcirkel van zeven meter doorsnee die wordt gevormd door een keten van 144 met elkaar verweven cirkellampen. De lichtintensiteit van de lampen varieert geleidelijk van een subtiele gloed naar een intens helder licht. Gedurende een etmaal maakt deze glazen cirkel van licht één omwenteling, waardoor de toeschouwer een indruk krijgt van het verstrijken van tijd.

De expositie is nog te zien tot en met 23 augustus.

Lees meer over:
Tip de redactie