"Nederland loopt achter wat betreft de overschakeling op duurzame energie. De hernieuwbare energie heeft momenteel nog slechts een aandeel van 4 procent. Nederland hekkensluiter in Europa."

Dat zegt André Faaij, hoogleraar Energie Systeem Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen zaterdag in het Dagblad van het Noorden.

Nederland heeft de mond vol over duurzame energie, maar in de landen om ons heen gebeurt volgens Faaij veel meer. Er zou hier een versnippering zijn in regelingen en een grote instabiliteit in beleid. Met consequent beleid zou de achterstand nog in te halen zijn.

Volgens Faaij is het noodzakelijk dat er meer regie komt in het landelijke beleid op het gebied van de overschakeling naar duurzame energie.

"Momenteel is het zo dat door het ontbreken van richting de markt totaal niet weet waar ze het zoeken moeten. Telkens geeft de overheid weer geld aan andere opties die snel gerealiseerd moeten worden", zegt hij in de krant.

Faaij is directeur van de Energy Academy Europe in Groningen, en behoort tot de top honderd van meest geciteerde wetenschappers ter wereld over het onderwerp duurzame energie.