Vijfhonderd subtiel bewegende klokken laten iedereen ervaren wat er gebeurt als de grond onder je voeten trilt. Het Earthquake Monument is tussen 18 juli en 23 augustus te zien in de Der Aa-Kerk in Groningen.

Kunstenaar Henk Stallinga wilde op indringende wijze de beleving van een aardbeving voelbaar maken. Het resultaat is een enorm kunstwerk met meer dan 500 klokken. Zodra die gaan bewegen, lijkt de omgeving te deinen. Bezoekers raken gedesoriënteerd en ervaren op die manier iets van het gevoel dat je krijgt bij een beving.

De Der Aa-Kerk in Groningen krijgt met het kunstwerk de wereldprimeur. Uiteindelijk is het werk van Studio Stallinga vanaf 2017 te zien in een groot museum in Japan. Daar krijgt de kunstenaar een grote tentoonstelling met zo'n twaalf werken.

Stallinga exposeert permanent in het Museum of Modern Art in New York, het Museum voor Moderne Kunst bij Kopenhagen; het Fonds National d’Art Contemporain in Parijs; het Stedelijk Museum in Amsterdam en in verscheidene internationale privécollecties.

De Der Aa-kerk heeft tussen 18 juli en 23 augustus meerdere installaties van Studio Stallinga in een expositie. Alle geluids- en lichtinstallaties van Stallinga werken op onze zintuigen en waarnemingen.