Groningen moet de komende jaren rekening houden met een aardbeving van een maximale magnitude van 4,5 in plaats van 5.

Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een vertrouwelijk rapport van TNO.

Volgens TNO is de schatting van een bevingskracht van 5 te strikt genomen. De bijstelling van de maximale kracht van een aardbeving kan gevolgen hebben voor het geld dat in de versteviging van huizen wordt geïnvesteerd. 

De zwaarste beving tot nu toe was op op in augustus 2012 in Huizinge. De aardbeving had een magnitude van 3,6. Waarschijnlijk beslist het kabinet deze week of de gasproductie verder wordt teruggeschroefd.

Het TNO-rapport maakt volgens het FD deel uit van de tussentijdse evaluatie van de aardbevingsrisico’s in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. TNO wilde maandag niet reageren. ''Dat doen we nooit bij een vertrouwelijk rapport'', aldus een woordvoerder.

'Nog steeds enorm'

De Groninger Bodem Beweging heeft weinig reden tot juichen na de uitkomst van het rapport van TNO dat de zwaarste beving in Groningen minder zwaar uitvalt.

''Een aardbeving van 4,5 is nog steeds een enorme aardbeving. Een beving met deze kracht zal een catastrofe zijn. Er zullen huizen instorten. Een beving van 5 is nog erger, maar er is geen sprake van dat een beving van 4,5 meevalt'', aldus de woordvoerder van de belangenorganisatie voor Groningers die schade ondervinden van de gevolgen van de gaswinning

Volgens de beweging zijn deze cijfers alleen maar positief voor het ministerie van Economische Zaken. ''De economische belangen zijn groot. De gaswinning gaat door. De huizen moeten bouwkundig worden versterkt. Dit zal bij een cijfers van 4,5 in plaats van 5 minder miljarden gaan kosten. We zetten vraagtekens bij de kracht van 4,5, maar dat deden we ook bij het cijfer 5. We vragen ons af hoe objectief dit is.''

Video: De gaswinning in Groningen in 60 seconden

Gaswinning in 60 seconds
Gaswinning in 60 seconds