De politie heeft dinsdag acht mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt en –handel en/of het witwassen van geld. Ook is ruim 300.000 euro in beslag genomen.

Dat meldt de politie.

De aanhoudingen zijn verricht in twee afzonderlijke onderzoeken. Er zijn dinsdag op in totaal zestien locaties, waaronder het woonwagenkamp in Groningen, huiszoekingen gedaan. Dat heeft geleid tot het in beslag nemen van onder meer 300.000 euro aan contant geld, meerdere auto’s, een scooter, een motor, administratie, computerapparatuur en waardevolle goederen. Ook zijn er meerdere vuur- en slagwapens gevonden en in beslag genomen.

De politie had informatie gekregen dat er in een loods aan Het Aanleg in Winsum mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. Onderzoek wees uit dat er inderdaad een kwekerij, bestaande uit duizend planten, in de loods zat.  Naar aanleiding van het onderzoek dat volgde zijn dinsdag op het woonwagenkamp aan De Kring in Groningen vijf mensen aangehouden, waaronder de eigenaar van de loods.

Bij de huiszoekingen werd ook een drugshond ingezet. Nader onderzoek moet volgens de politie nog uitwijzen of de verdachten inderdaad op criminele wijze geld hebben verdiend.

De politie heeft dinsdag ook een inval gedaan in een woning aan de Peizerweg. Daar stonden in een schuur zo’n 3000 stekjes en 80 moederplanten. Een 33-jarige man en een 35-jarige vrouw uit Groningen zijn aangehouden. Hoewel het pand tegenover het woonwagenkamp staat, gaat de politie op dit moment uit van twee afzonderlijke onderzoeken.