In de nieuwe plannen voor de Groningse binnenstad is geen ruimte meer voor bussen op de Grote Markt, de A-straat en de Brugstraat. De hele operatie gaat ruim 22 miljoen euro kosten. 

Dat meldt de Gemeente Groningen woensdag. 

In het coalitieakkoord kondigde het college al aan dat binnenstad flink zou worden aangepakt. Vandaag ligt er dan ook daadwerkelijk een conceptversie klaar.

De meest opvallende verandering is dat de bussen verdwijnen uit het hart van de stad. Zo wil men af van de haltes aan de Grote Markt, de A-straat en de Brugstraat. De verkeersstromen zullen voornamelijk verplaatst worden naar de Diepenring. 

Er komt een extra brug voor de bussen over het Schuitendiep. En, als alle bussen uit de binnenstad zijn verdwenen, maakt het asfalt plaats voor gele steentjes. De insteek van de nieuwe plannen is dat voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen in het hart van de stad.

Inspraak

De plannen kosten ongeveer 22 miljoen euro. Volgens wethouder Economie Van Keulen moet er nog ongeveer 4 miljoen euro worden gedekt. "We hopen met deze vernieuwingen de komende twintig jaar weer vooruit te komen", aldus Van Keulen.

De plannen moeten nog langs de raad en ook de bewoners krijgen nog inspraak. Van Keulen: "We willen in december de plannen definitief maken en dan zo snel mogelijk beginnen. Daarna streven we ernaar om binnen twee tot drie jaar alles af te ronden."