Regionale omroep RTV Noord wil gaan samenwerken met Omrop Fryslân en RTV Drenthe. Dat is nodig omdat de regionale omroepen moeten bezuinigen.

Dat meldt RTV Noord woensdag op de eigen site.

Alle regionale omroepen in Nederland moeten vanaf 2017 in totaal 17 miljoen euro inleveren van het budget dat ze krijgen van staatssecretaris Sander Dekker. De omroepen gingen echter niet akkoord met de wijze waarop Dekker die bezuiniging wilde vormgeven. Ze kwamen daarom met een eigen plan.

De regionale omroepen willen als nieuwsvoorziening zelfstandig blijven, maar gaan samenwerken in vijf grote clusters, waarvan de drie noordelijke omroepen er één vormen. Zo worden de afdelingen strategie, financiën, personeelszaken, marketing en techniek samengevoegd. Ook komt er één bestuur in plaats van dertien afzonderlijke besturen.

De reorganisatie kost de omroepen ongeveer 150 tot 180 banen. Die banen gaan vooral verloren door het samenvoegen van organisatorische afdelingen.

De staatssecretaris heeft al laten weten dat hij blij is dat de omroepen zich blijven richten op de journalistieke kerntaak. Of hij de plannen helemaal overneemt is echter nog niet bekend.