Iets meer dan 50 procent van de Nederlanders noemt zichzelf godsdienstig. In de provincie Groningen ziet slechts één derde van de bevolking zichzelf als gelovig.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Volgens het rapport rekende ten tijde van de eerste volkstelling in Nederland (1849) vrijwel iedereen zich tot een kerkgenootschap. De onkerkelijkheid is in de volkstelling van 1879 voor het eerst waargenomen in Friesland en Groningen. 

Ook de afgelopen jaren was Groningen koploper ontkerkelijking. Groningen, gevolgd door Noord-Holland, Drenthe en Friesland zijn het meest ontkerkelijkt. In de provincie was tijdens de telling in 2014 nog slechts één derde deel (34 procent) van de bevolking lid van een godsdienstige stroming. 

Van de Groningers die zich wel gelovig noemen, zijn de meesten verbonden aan de Protestantse Kerk in Nederland (ongeveer 8 procent). 

Randkerkelijken

Het aantal mensen dat daadwerkelijk regelmatig een gebedshuis bezoekt, is in Groningen echter niet het laagst. In Limburg en Noord-Brabant, waar juist relatief veel mensen zich godsdienstig noemen, wonen het grootst aantal 'randkerkelijken'. Dat zijn mensen die zich wel gelovig noemen, maar geen kerk bezoeken. 

Met een score van één op vijf telt de provincie Groningen, naast het minste aantal gelovige mensen, ook het minste aantal randkerkelijke inwoners.