De aanleg en exploitatie van een kabelbaan in Groningen is haalbaar. Dat is de belangrijkste conclusie van een haalbaarheidsonderzoek van advies- en ingenieursbureau Arcadis.

Dat melden de website en de papieren editie van de Groninger Ondernemers Courant.

De stichting Fly-over had Arcadis gevraagd een haalbaarheidsstudie te doen naar de kabelbaan op twee trajecten: van de Euroborg naar het gebied bij Ikea aan de Sontweg en vanaf de Sontweg naar de nieuwbouwontwikkeling Oostwand Grote Markt/Groninger Forum in het centrum van de stad.
 
Volgens Dirk Nijdam, voorzitter van de stichting Fly-over, is deze studie door Arcadis inmiddels afgerond en is de globale haalbaarheid qua techniek en exploitatie aangetoond, maar wel onder een aantal voorwaarden, ook omdat het een nieuwe vorm van openbaar vervoer betreft.

Uitzonderlijk

“De kabelbaan moet volgens nationale wetgeving vallen onder openbaar vervoer. Dat maakt het uitzonderlijk, want de kabelbaan is dus niet particulier op te zetten en uit te voeren”, zegt Nijdam. “Dit betekent dat uiteindelijk de overheid dit project zou moeten overnemen en partijen zou moeten zoeken die hierin willen investeren op basis van het liggende exploitatieverhaal.”
 
In de exploitatie en haalbaarheidsstudie wordt overigens uitgegaan van het in openbaarvervoerskringen ongebruikelijke model dat de exploitatie sluitend moeten worden zonder subsidie, aldus Dirk Nijdam.

De stichting is inmiddels in gesprek met mogelijke investeerders.