Groningen wordt vrijdagavond vanaf 19.00 uur 'opnieuw bevrijd'. Dan rijden Canadese troepen de stad binnen, om het einde van de Duitse bezetting van de stad te herdenken. 

De rijtocht is om te vieren dat de provinciehoofdstad precies 70 jaar geleden is bevrijd.

De Canadese troepen worden nagespeeld door 200 soldaten en burgers en zullen vanavond vanaf Eelde Groningen binnenrijden. Medewerkers aan de nagespeelde bevrijding zijn de Re-enactment groepen uit plaatsen in Nederland en België, waaronder Bedum.

Zeventig jaar geleden begonnen de gevechten voor de vrijheid op de Paterswoldseweg. Tijdens die gevechten sneuvelde de eerste Canadese soldaat, Fred Butterworth. Butterworth zal herdacht worden met een kranslegging in aanwezigheid van zijn 90-jarige broer en veteraan Stanley Butterworth.

Alle festiviteiten en herdenkingen zullen plaatsvinden op de Parkweg, Concourslaan en de Leonard Springerlaan. Publiek is vanaf 18.30 uur welkom achter de dranghekken. Voor senioren die slecht ter been zijn is een apart vak vrijgemaakt waar men met de rollator kan staan. Er zijn geen stoelen toegestaan.

Klik hier voor het volledige Groningse programma van de Bevrijding van Groningen.