Groninger Frans Kerver krijgt een jaar lang elke maand 1000 euro op zijn rekening. Kerver doet mee aan een sociaal experiment.

Dat meldt RTV Noord donderdag

Kerver doet mee aan een sociaal experiment naar aanleiding van de discussie over het basisinkomen. De Groninger is de eerste Nederlander die meedoet aan de proef. Kerver krijgt het bedrag elke maand en mag daarnaast ook gewoon werken. 

Er wordt al langere tijd over het basisinkomen en de eventuele economische gevolgen gepraat in Nederland. Het betekent dat alle toeslagen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag, worden achtergehouden en dat iedere burger in een land een vast bedrag per maand krijgt, ongeacht wat men verdient.  

Kerver is zelfstandig tekstschrijver en is benieuwd naar het experiment. “Ik wil graag tijd steken in de dingen die ik heel waardevol vind, maar die niet direct geld opleveren. Als we in een maatschappij leven waarin echt iedereen een basisinkomen heeft, hoop ik dat we op een prettigere manier met elkaar om zouden gaan.”

Duitsland

Bij onze Duitse oosterburen loopt dit sociale experiment al enkele jaren. Op dit moment krijgen ongeveer elf Duitsers een basisinkomen van 1000 euro per maand. Het is de bedoeling dat in Nederland ook meer mensen mee gaan doen aan het experiment. 

Het geld wordt opgehaald door middel van crowdfunding. Via de website www.onsbasisinkomen.nl kunnen mensen de actie steunen. 

Men verwacht dat het bedrag voor het eerste basisinkomen van 12.000 euro voor 1 juni binnen is. Pas dan kan echt gestart worden met het experiment.