Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de verschillen tussen de gemeentelijke woonlasten tussen de verschillende Nederlandse steden berekend.

Dinsdag verschijnt een Atlas waar alle resultaten zijn gebundeld, maar zaterdagavond meldt het VARA-programma Kassa al de top 10-lijstjes.

Inwoners van Blaricum betalen in 2015 gemiddeld 1198 euro aan gemeentelijke woonbelastingen. Daarmee is Blaricum dit jaar de duurste gemeente van Nederland. In Aalten betaalt de burger het minst: 520 euro. In 71 procent van de gemeenten liggen de woonlasten tussen de 600 en 800 euro.

Gemeenten mogen hun belastingtarieven zelf bepalen. De opbrengsten van de afvalstoffenheffing en rioolheffing mogen alleen niet hoger zijn dan de uitgaven. De hoogte van bijvoorbeeld hondenbelasting, toeristenbelasting en ozb staat gemeenten vrij.

Grote verschillen

De verschillen zijn soms aanzienlijk: het verwerken van afval kost in Eemsmond 82 euro per jaar, in Wassenaar maar liefst 433 euro, becijfert COELO. In Strijen ben je met 46 cent per nacht aan toeristenbelasting het goedkoopst uit. In de Haarlemmermeer ruim 5 euro.

In Rotterdam betaal je het meest voor je viervoeter: 128 euro hondenbelasting per jaar, terwijl in Opmeer je hond maar 20 euro kost.