De democratie aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft het moeilijk omdat het lastig is om aan kandidaten te komen die mee willen doen aan de verkiezingen voor de Universiteitsraad.

Dat meldt de Universiteitskrant van de Rijksuniversiteit Groningen.

Personeelsfracties in de universiteitsraad en sommige faculteitsraden hebben althans problemen met het vullen van de kandidatenlijsten voor de verkiezingen begin mei. Verhoogde werkdruk maakt het moeilijker dan andere jaren, aldus het artikel.

Komende woensdag 25 maart moeten de kandidaten bekend zijn. Maar op de lijst van de universiteitsraad staan nog maar tien namen, terwijl er twaalf plekken gevuld moeten worden. Personeelsfractielid Jan Visser vertelt tegenover de Universiteitskrant: “De vorige keer hadden we nog zeventien kandidaten. En dat terwijl juist nu discussies over democratie aan universiteiten in het hele land oplaaien.”

Ook bij Gedrags- en Maatschappijwetenschappen en Wiskunde en Natuurwetenschappen gaat werven moeizaam. Veel mensen geven aan niet kandidaat te willen worden. Het werkdrukargument komt daarbij vooral naar voren. “Ik heb wel tien mensen persoonlijk benaderd die daarom nee zeiden. Er zijn ook zittende raadsleden die niet langer in de raad willen, omdat het niet te combineren valt”, aldus een woordvoerder.