Een groep Groningse ondernemers en dierenliefhebbers heeft plannen op tafel gelegd voor de bouw van een nieuwe zeehondenopvang in Termunten.

Dat meldt RTV Noord vrijdag.

De plannen voor de nieuwbouw komen voort uit onvrede over de manier waarop de bekende crèche in Pieterburen de zeehonden opvangt. Initiatiefnemers Pieter Landman en Enno Kruijer vinden dat de zeehonden in Pieterburen te snel worden uitgezet.

Het is de bedoeling dat de zeehonden in de nieuwe opvang langer kunnen verblijven. Lenie ´t Hart deelde de kritiek van beide heren. Het snelle uitzetten van de zeehonden was één van de oorzaken waarom ´t Hart en de zeehondencrèche Pieterburen destijds uit elkaar gingen.

Landman en Kruijer zitten in het voorlopige bestuur van de ´nieuwe crèche´. Als locatie heeft de organisatie een plek naast het visrestaurant van Landman op het oog. Het bestuur heeft bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland een vergunning aangevraagd voor de opvang.

In Nederland zijn op dit moment drie zeehondencrèches te vinden, namelijk in Pieterburen, Texel en Stellendam. Inmiddels zijn er ook al vergunningen afgegeven aan nieuwe dependances van Pieterburen in Westvoorne en Terschelling. Termunten zou in dat geval de zesde zeehondenopvang van Nederland herbergen.

Voor de nieuwe opvang in Termunten willen de initiatiefnemers zich vooral richten op de zeehonden bij de Punt van Reide.