Aantal arme Groningers blijft gelijk

Het aantal Groningers dat in armoede leeft is sinds 2012 vrijwel gelijk gebleven. Wel is de ernst van hun problemen toegenomen.

Dat blijkt uit de Armoedemonitor van de gemeente Groningen.

In totaal zijn er in Groningen zo’n 25.000 mensen in 17.000 huishoudens die in armoede leven. Van de Groningse kinderen groeit volgens het onderzoek 20 procent op in een minima-gezin.

Hoewel het aantal Groningers dat in armoede leeft niet toenam tussen 2012 en 2014, is de ernst van hun problemen wel toegenomen. Het gemiddelde bedrag aan schulden is in de afgelopen jaren toegenomen en problemen zijn vaak van een complexere aard.

De gemeente noemt de kenmerken van de gezinnen zelfs schrijnend. Zo is er niet voldoende geld voor voedsel, kleding, gas, water en licht of om kinderen mee te laten doen aan kinderfeestjes of sportactiviteiten.

'Grote gezamenlijke opgave'

Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen staat Groningen voor een grote gezamenlijk opgave. “We kunnen armoede niet compleet oplossen, maar er wel voor zorgen dat mensen – en vooral kinderen – niet buiten de samenleving komen te staan”, zo zegt hij. Een versterkte inkomensondersteuning en het wegnemen van financiële belemmeringen zijn daarin volgens de wethouder erg belangrijk.

Momenteel wordt naast de reguliere schuldhulpverlening en inkomensondersteuning in 77 projecten gewerkt aan de aanpak van armoede in Groningen. Volgens wethouder Gijsbertsen kan dit echter nog effectiever door geld, kennis, en netwerken te bundelen.

Lees meer over:
Tip de redactie