Er zijn verregaande plannen voor een uitbreiding van de zuivelfabriek van FrieslandCampina in Bedum, die dan zorgt voor honderden nieuwe banen.

Dat melden de provincie Groningen, de gemeente Bedum en Friesland Campina vrijdag.

De drie partijen tekenden op het Provinciehuis een intentieovereenkomst, die de weg vrijmaakt voor een toekomstige uitbreiding van de fabriek. Zo heeft het zuivelconcern afspraken gemaakt over de wijziging van het bestemmingsplan en het verleggen van een stuk van het Boterdiep, zodat de nieuwe fabriekshal niet te ver van andere hallen komt te liggen.

Volgens Gerard Menting, directeur bij FrieslandCampina, is het nog niet zeker dat de uitbreiding wordt gerealiseerd. “Maar de vestiging in Bedum heeft wel hele goede papieren. Het hangt allemaal af van de vraag van de markt.” Daarbij tekent hij wel aan dat per april het melkquotum wordt vrijgegeven en dat het concern 15 tot 20 procent meer melk verwacht.

De Bedumse wethouder Johannes de Vries en de provincie Groningen zijn blij met de intentieverklaring. “Hiermee is alles gereed om snel aan de slag te kunnen als FrieslandCampina straks besluit om uit te breiden”, zegt gedeputeerde William Moorlag. “Het levert ons dan 100 nieuwe banen op en we verwachten een viervoud aan indirecte werkgelegenheid bij toeleveranciers, onderhoudsmedewerkers en transportbedrijven.”

Het is nog niet bekend hoe groot de investering precies zal zijn, als er een nieuwe fabriek komt. Wel liet FrieslandCampina weten dat zij de kosten voor het omleggen van het Boterdiep voor z’n rekening neemt.