De politie heeft een jeugdbande van acht jongeren met leeftijden van 13 tot 16 jaar aangehouden omdat ze worden verdacht van een schoolbrand, mishandeling, bedreiging, inbraken en diefstal.

Dat meldt de politie vrijdag.

De jeugdbende kwam bij de politie in beeld na een inbraak in een school, vorig jaar november, waarbij een dure beamer werd gestolen. De politie vond een DNA-spoor van een 16-jarige inwoner van Hoogezand, maar uit onderzoek bleek dat er meerdere personen bij betrokken waren. Een daarvan was een 36-jarige veelpleger uit Hoogezand.

De 16-jarige jongen zou ook verantwoordelijk voor een zware mishandeling van een 14-jarige schoolgenoot. Daar zouden ook andere jongeren bij aanwezig zijn geweest.

De bende kwam nog beter in zicht na een brand in basisschool ’t Vlot in Hoogezand. Die brand ontstond doordat jongeren zwaar illegaal vuurwerk naar binnen gooiden.

De politie heeft de afgelopen weken ongeveer acht jongeren  in kaart gebracht die worden verdacht van auto-inbraken, scooterdiefstal, bedreigingen en inbraken in scholen. De jeugdbende sloeg toe in steeds wisselende combinaties.

Alle bendeleden zijn aangehouden, op het bureau verhoord en weer vrijgelaten tot de rechter uitspraak zal doen in de zaak. De 16-jarige jongen is echter opnieuw gearresteerd omdat hij zich niet hield aan de voorwaarden van de rechtbank.