Tientallen bekende Groningse artiesten komen donderdag om 17.30 uur bijeen op de Grote Markt om onder de noemer 'Ode aan Groningen' een protestlied tegen de aardgaswinning ten gehore te brengen. 

Ze roepen alle Groningers op om ook te komen en mee te zingen.

De verwachting is dat er minimaal een paar honderd Groningers naar de Grote Markt zullen komen. Donderdag verzorgen dansers van Club Guy & Roni een choreografie om het publiek dat fungeert als achtergrondkoor in beweging te krijgen.

Commissaris der Koning Max van den Berg, burgemeester van Groningen Peter den Oudsten en verschillende bestuurders uit de hele provincie dansen met het publiek mee.

Van het massale optreden wordt een clip gemaakt die zaterdag 21 maart voor het eerst te zien is. Dat gebeurt op een gratis toegankelijk cultureel schuurfestival in en rond de Walsemaweer, een door bevingen beschadigde en herstelde graanboerderij bij Kantens.

Videoclip

Woensdag zijn blazers en strijkers van het Noord Nederlands Orkest samen met een hele reeks bekende Groningse artiesten de studio ingedoken voor de muziek onder de videoclip. Onder andere Bert Hadders, Rooie Rinus, De Groninger Troebadoers (Alex Vissering, Edwin Jongedijk, Jan Henk de Groot), Swinder, The Black Atlantic en anderen doen mee.

Cabaretier Youp van 't Hek riep eerder in een videoboodschap Groningers al op om vooral naar de Grote Markt te komen.

Met het lied en bijbehorende videoclip willen de initiatiefnemers, Thrilling Groningen, gedupeerden van de gaswinning een hart onder de riem steken. Tegelijkertijd willen ze de rest van het land laten zien dat het in Groningen ''beeft, het trilt en het bruist en leeft!”