De reactietijd van de politie lag het afgelopen jaar in Noord-Nederland onder de landelijke streefnorm. Slechts vijf Groningse gemeenten voldoen aan de richtlijn van de politie. 

Dat blijkt uit een onderzoek van NU.nl naar reactietijden die via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij de politie zijn opgevraagd. De reactietijd is het aantal minuten tussen de melding van een delict en het ter plaatse zijn van het eerste politievoertuig.

De politie streeft ernaar om in 85procent van de gevallen binnen een kwartier na de melding ter plaatste te zijn. De ondergrens ligt net iets lager, op 80procent. Gemiddeld wordt dat in de hele politieregio Noord-Nederland met 80,4procent nipt gehaald. 

De reactietijd in de Groningse gemeente De Marne behoort zelfs tot de slechtste resultaten van Nederland. De politie reageerde daar slechts in 35,09procent van de gevallen binnen een kwartier.  

Streefnorm

Ook in de rest van de provincie liggen de percentage ver onder de streefnorm van 85procent. Het valt daarbij op dat de politie in de provincie slechts in vijf gemeenten op tijd aankomt bij meldingen. Het gaat dan om de gemeenten Groningen (88,93procent), Haren (85,44procent), Hoogezand-Sappemeer(85,79procent), Veendam(85,57procent) en Appingedam(85,19procent). 

Delfzijl en Stadskanaal scoren net iets boven de ondergrens. In die gemeenten wordt respectievelijk in 82,99procent en 82,16procent van de gevallen op tijd aangekomen bij een spoedmelding van de politie.

In alle andere gemeenten wordt de landelijke ondergrens niet gehaald. 

In de stad Groningen is de reactietijd het beste. Daar arriveert de politie in 88,93procent van de gevallen binnen een kwartier.

Platteland

Volgens plaatsvervangend korpschef Bik zijn de "lagere percentages vooral te wijten aan uitgestrekte plattelandsgebieden".  "Maar ook in deze regio's moeten we ambitieus blijven. Elke minuut is er een", zo vult hij aan. 

SP-Kamerlid Nine Kooiman laat weten dat juist in die plattelandsgebieden veel politieposten zijn gesloten. "Daarmee worden de aanrijtijden alleen maar langer, omdat het werkgebied van de politie groter wordt", zegt het Kamerlid.  

Dit is niet alleen gevaarlijk voor de slachtoffers die op politie moeten wachten, maar ook voor de politie zelf die langer moeten wachten op assistentie", zo besluit Kooiman.