De actiegroep De Nieuwe Universiteit Groningen wil woensdag tijdens de landelijke studentenactiedag de straat op gaan. 

Dat melden lokale media dinsdag. Met deze actie hopen de studenten meer steun te vinden voor democratie op de Rijksuniversiteit Groningen.

De Groningse studenten vinden dat de universiteit in het noorden van het land "steeds meer een leerfabriek wordt, die studenten steeds minder mogelijkheden voor inspraak biedt".

De Nieuwe Universiteit in Groningen laat weten de kwestie woensdag vooral bij de andere studenten onder de aandacht te willen brengen. Op maandag 9 maart houdt De Nieuwe Universiteit Groningen een vergadering over concrete actieplannen 'voor een democratische universiteit'.

Amsterdam

De Nieuwe Universiteit Groningen is een actiegroep die in navolging van de studentenopstand van de laatste weken in Amsterdam wil strijden voor meer democratie binnen het universitair onderwijs. 

Het Maagdenhuis, het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA), wordt sinds afgelopen woensdagavond bezet. Een dag eerder kwam er een einde aan de bezetting door een groep boze studenten van het Bungehuis, ook in Amsterdam.

Zolang het bestuur van de UvA de eisen van de studenten niet inwilligt, zullen de studenten niet vrijwillig vertrekken uit het Maagdenhuis. De UvA is voorlopig ook nog niet van plan het Maagdenhuis te laten ontruimen. Volgens een woordvoerder van de universiteit vinden er "vruchtbare gesprekken" plaats in het bestuursgebouw.

Studentenprotest: De geschiedenis herhaalt zich, keer op keer