Voorman John Lanting van de actiegroep Schokkend Groningen is door de politie aangehouden omdat hij weigerde de NAM-gaswinningslocatie bij Leermens te verlaten.

Schokkend Groningen hield dinsdagmiddag een ‘sit-in’ bij de gaswinningslocatie. Ongeveer tien actievoerders zaten bij de poort van het terrein, terwijl hun leider John Lanting over het hek klom. Hij weigerde gehoor te geven aan een oproep om het terrein te verlaten. Daarop besloot de politie Lanting aan te houden en af te voeren. De actievoerder werd rond kwart voor vijf met een bekeuring op zak weer vrijgelaten, meldde de politie. 

Met de actie wil Schokkend Groningen de aandacht vestigen op het gaswinningsdebat, dat dinsdagmiddag wordt gevoerd in de Tweede Kamer. "En op het feit dat nu uit onderzoek blijkt dat we altijd gelijk hebben gehad", zegt de woordvoerder van de actiegroep Pi Van Weert, verwijzend naar het onlangs gepubliceerde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Daarin wordt gesteld dat in het verleden bij de gaswinning nooit rekening is gehouden met de veiligheid van de Groningers.