Er is 40 tot 70 miljoen euro nodig om ook de het Groningse platteland van snel internet te voorzien. Dat kan alleen bereikt worden als de overheid en andere financiers geld toezeggen.
 

Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. 

De universiteit onderzocht in opdracht van de provincie hoe de buitengebieden aangesloten kunnen worden op snel internet. Huidige aanbieders vinden het niet rendabel om er snel internet aan te leggen. In de provincie Groningen zijn ongeveer 17.000 huishoudens en 2000 bedrijven waar alleen internet via een telefoonlijn mogelijk is. 

De resultaten van het onderzoek werden maandag aangeboden aan gedeputeerde Marianne Besselink. "De afgelopen jaren is door de inventarisatie van de vraag door lokale initiatieven in de provincie gebleken dat op het gebied van breedbandinternet de markt faalt. Uit dit onderzoek blijkt klip en klaar dat andere partijen dan de handschoen op moeten pakken", aldus Besselink.

De onderzoekers van de RUG vinden dat lokale partijen het initiatief moeten nemen voor de aanleg van glasvezel. Daarbij moeten ze financieel gesteund worden door overheden en bedrijven.