De SP voert actie bij een aantal gaswinningslocaties van de NAM. De socialisten hebben hier woensdagochtend borden opgehangen met de tekst ‘NAM vroeger, Geeft Nu’.

Dat meldt de SP.

Volgens de partij is het tijd dat de NAM stopt met nemen en gaat geven. "De NAM moet nog steeds heel erg veranderen. Te lang heeft de NAM weggekeken en Groningen laten zakken. Nu is het tijd voor een nieuwe NAM. Niet langer nemen, maar geven", zegt fractievoorzitter en lijsttrekker Sandra Beckerman.

Met de actie vragen de socialisten ook aandacht voor haar 'Plan van Groningen’. Volgens dat plan moet de gaswinning per direct verlaagd worden tot 30 miljard kuub. Voor elke gewonnen kuub aardgas wil de SP bovendien een bedrag reserveren voor een speciaal fonds om zo de leefbaarheid en de werkgelegenheid in het gebied structureel te verbeteren.

Structurele oplossing

Daarnaast roept de SP op met een goede opkoopregeling te komen en met een structureel plan om woningen te versterken. Tevens pleit de partij er voor om gedurende het gehele proces democratisch toezicht te houden en alle meetgegevens en onderzoeken openbaar te maken.

De partij wil ook dat er per jaar beoordeeld gaat worden hoeveel gas er gewonnen kan worden, zolang de precieze effecten op het gebied niet duidelijk zijn.

Dit moet u weten over het Groningse gas en de bevingen l Een nieuwe nachtmerrie voor de PvdA