Kamp komt met extra maatregelen voor Groningen

Minister Henk Kamp van Economische Zaken zal maandagmiddag samen met de provincie Groningen en Groningse gemeenten een pakket extra maatregelen presenteren om de ''veiligheid en leefbaarheid in Groningen te vergroten". 

In een brief hadden de vier Oost-Groningse gemeenten Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam aan minister Kamp geschreven dat hun inwoners aanspraak moeten kunnen maken op de compensatieregeling voor aardbevingsschade.

Bij de vier gemeenten uit Oost-Groningen zijn intussen ruim 300 schademeldingen binnengekomen, maar inwoners van Bellingwedde, Oldambt, Pekela en Veendam die aardbevingsschade ondervinden, kunnen geen aanspraak maken op de compensatieregeling van het Rijk. 

Gelijke behandeling

De burgemeester en wethouders van de gemeenten zijn het daar niet mee eens en pleiten daarom bij minister Kamp voor gelijke behandeling. “Het is volstrekt onrechtvaardig dat bij het toekennen van vergoedingen ten gevolge van aardbevingsschade onderscheid wordt gemaakt waar de gedupeerde woont.”

In geval van aardbevingsschade kunnen inwoners van negen gemeenten een vergoeding krijgen voor energiebesparende maatregelen. De schade moet dan wel minstens euro 1000 bedragen.  

Persconferentie

Kamp heeft nog niet bekendgemaakt met welke maatregelen hij komt. Samen met de gemeenten en provincie zal de minister een toelichting tijdens een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag om 17.00 uur.

Max van den Berg, de commissaris van de Koning, Albert Rodenboog, de burgemeester van Loppersum, en de Groningse burgemeester Peter den Oudsten zijn bij de bijeenkomst.

Lees meer over:
Tip de redactie